Седем заблуди в Арттерапията!

Преди години когато открих ефекта за себе си от АРТтерапията Аз започнах да Живея с тази методика и във времето тя се превърна и в професия за мен. В процеса на работа с клиенти като АРТтерапевт и психолог аз научих много както за себе си, така и за другите. Открих, че това е много дълбок процес на себепознание както и мекия подход през приятни преживявания. Има бързи и трайни резултати.

Magi
  • Заблуда номер 1 - АРТтерапията е за всеки и може да помогне на всеки. Изобщо не е за всеки. Метода е изключително практичен. Не лекува тип- „Абра-кадабра”. Изисква лична ангажираност и отговорност, ако се търсят РЕЗУЛТАТИ.
  • Заблуда номер 2 - АРТтерапията може да я практикува всеки. Отново НЕ всеки може да практикува АРттерапия. Първо е необходимо терапевта да има отношение към изкуствата, както и познания за всяко от тях поне на базово ниво.
  • Заблуда номер 3 - АРТтерапията е само рисуване или музикотерапия. Всяко едно изкуство е част от методиката на АРТтерапията. Аз лично съм отделила 5 години от живота си да изследвам ефекта от ползите на изкуствата, как те се превръщат в терапевтична практика. Побликувала съм ги в книжно издание „Силата на седемте изкуства”.
  • Заблуда номер 4 - АРТтерапията няма връзка със здравето. Напротив- има. Аз лично се „лекувам” чрез изкуствата като знам психосоматиката на всяка болест. Болестта е симптома на тялото, че в душата има дисбаланс. Изследвах също и връзката на всяко изкуство с енергийните центрове в нашето тяло наречени на кратко- „чакри”.
Magi
  • Заблуда номер 5 - АРТдиагностиката е за всеки. Артдиагностиката е задължителна част от Арттерапията. Това е способността на АРТтерапевта да разчете езика на рисунката. За да може да се разчете една рисунка е дълъг процес на обучение и многогодишен труд и опит. Да- има базови интерпретации на валидирани тестове, но те са основа и важат само и единствено за анализа на самия тест. Всяка рисунка е моментно състояние и се променя във времето спрямо промяната на човека, който я е нарисувал. Също така зависи и от обратната връзка на клиента, защото според нея символа може да има друго различно значение от базовото. Има много фактори, които са определящи за точната диагностика на рисунката.
  • Заблуда номер 6 - Само едно изкуство помага. В практиката си с клиенти, както и от личен опит съм разбрала, че правилната комбинация от изкуствата дават Бързия резултат.
  • Заблуда номер 7 - Ако сме професионалисти в сферата на някое от изкуствата, че то е лечебно за тях. Когато хората се занимават с някое от изкуствата те подсъзнателно са усетили нуждата от него. То за тях е лечебно. Развиват определени уменя чрез него (описано в книгата ми „Силата на седемте изкуства”). Но когато това начинание се превърне в ПРОФЕСИЯ, ние вече сме в т.н. „Зона на комфорт” и ние имаме контрола върху работата с конкретното изкуство. Аз като художник по първа професия съм открила, че лечбното изкуство за мен е ПЕЕНЕТО. Защото чрез него Преживявам емоциите си без да ги контролирам.

Автор: АРТтерапевт, психолог, художник- Маги Пюскюлева!
Magi

Книгата "Силата на седемте изкуства"

Поръчай за 30 лева

Свържете се с мен лично, и аз ще ви я изпратя веднага, с автограф по желание!

Magi

Книгата "Малка книжка за доброто"

Свали безплатно

Моят подарък за вас, от сърце!