Изобразително изкуство

Magi

Презантация за езика на рисунките и цветовете.

Изтегли безплатно


Magi

Червения цвят наричат ВЪЗБУДИТЕЛ. Сферата на влияние на цвета се свързва най-вече с половите органи и органите за възпроизводство и сексуалността. В древността хората са го свързвали с жизнената сила като символ на енергията и силата на сътворението. Принцип на Марс. Той носи утешение, мощ, победа, превъзмогване. Червеният цвят е проява на един висш свят. Той е емблема на живота, който произтича от любовта, в неговата първична проява. Затова този цвят всякога носи животворни сили. В своята чиста проява той е толкова красив и деликатен, че ако човек само се докосне до него, ще придобие интензивните трептения на висшия живот. Но колкото по-надолу слиза, от октава в октава, той става все по-груб и по-груб. Във физическия свят червеният цвят започва да действа възбудително върху хората. На физическо поле той внася енергия, но засилва преди всичко борческите и разрушителните инстикти. Ето защо всички същества, които по един или друг начин са натрупали в организма си червената светлина в нейната най-нисша проява, са извънредно активни и груби. В психологически план притежава силно очистващо действие – той ще ви избави от тъгата и отрицателните емоции. Мускулите също реагират на червено. Съдейства за отпускане и при изтръпнали стави, особено на краката; полезен е при паралич. От друга страна спира възпалителните процеси. Засилва волята, придава бодрост и настроение. ВНИМАНИЕ: Червеният цвят загрява, затова е противопоказен при треска и висока температура, както и при хиперактивност и хипертония. Може да станете гневни и раздразнителни, ако прекалите с цвета.

Magi

Оранжев цвят, или СЪЗДАТЕЛ. Полезен е при всякакви нарушения на дейността на стомашно-чревния тракт, лекува бъбреците, пикочния мехур, надбъбречните жлези. Възбужда апетита. Неговото действие може да върне желанието за живот след депресия, развод, загуба, шок, натрапливи страхове. Помага при сексуални смущения, безплодие, пречиства всяка система от слуз. Овладявайки енергията на оранжевия цвят, вие сте господари на съдбата си. В повечето случаи той се ползва за лечение на нездравословни и стари емоции, защото притежава способността да изважда всички чувства на повърхността, за да ги пречисти. Помага за укрепването на имунната система и жизнеността. Помага ни да бъдем по-решителни и смели, ентусиазирани и спонтанни. Той спомага за обмена на любов в партньорствата. Установява здрава връзка с мъдростта и интуицията, придружени с чувство на удоволствие и радост. Ползва се за лечение на храносмилателната система, надбъбречните жлези, бъбреците (2-ра чакра). Укрепва далака, панкреаса и помага за усвояването на кислорода в клетките чрез процеса на дишане. Възстановява подвижността на ставите, успокоява мускулните спазми и укрепва белите дробове. Оранжевият цвят лекува астма, бронхит, настинки, ревматизъм, камъни в жлъчката, проблеми с белите дробове, психични смущения, тумори и заболявания на мукозните мембрани и бъбреците. Стимулира апетита и помага в борбата с анорексията, както и с чревните смущения, проблемите с дебелото черво, нормализира хормоналния баланс и подобрява общото състояние на тялото. Като чист портокалов цвят произвежда благородно индивидуализиране. Подем на личното самочувствие и подтик за проява. Нечистият портокалов цвят подхранва тщеславието, самодоволството и егоизма. Ако усетите състояние на тревожност или засилване на страха, или обсебеност от миналото, това означава, че сте прекалили с оранжевия цвят. Сменете го със светлозелено или синьо.

Magi

Чистият жълт цвят е ОБЩИТЕЛЕН. Той е ярък, слънчев и забавен, радостен и плодороден, освежава като лимон и се използва за стимулиране на мозъка, защото засилва интелекта. Помага ни да мислим бързо, с ясна мисъл за вземане на адекватни и навременни решения, укрепва паметта и креативността. Енергията на този цвят внася вътрешно равновесие в мислите и чувствата. Той произвежда мир, тишина и спокойствие. Въздейства на слънчевия сплит, който има връзка със стомаха, черния дроб, жлъчката и далака. Полезен е за кожата, нервната система, подобрява зрението. Засилва развитието на интелигентността и умствените способности. Чрез него бързо се усвояват знания, придава яснота и точност, събужда любознателност, увереност. Почиства от токсини организма, помага при запек и контролира теглото, освобождава от течности. Доказано е, че жълтото укрепва централната нервна система (ЦНС), като предразполага към споделяне. Това е цветът на радостта, веселието и смеха. Много дипломатичен, конкретен и самообладан цвят. Засилва концентрацията. Ако е приет в нечист вид, произвежда болезнени телесни състояния. Нарушава се и душевното равновесие, може да доведе до депресия, свръхвъзбудимост и изтощение. Засилват се личните чувства (напр. гордост и тщеславие).

Magi

Зеленият цвят е ПРОИЗВОДИТЕЛ. Той въздейства най-вече на сърцето и сърдечния енергиен център. Много продуктивен цвят, отнася се и до бизнеса. Неслучайно доларите са зелени. Цветът предразполага към щедрост и практичност. Зеленото е балансирано съчетание на жълто и синьо. Съчетава в себе си жълтия символ на яснотата и синия символ на мъдростта, затова носи растеж, развитие, изобилие, благополучие, спокойствие, надежда, мир, плодородие. Добър е при взимане на решения. Той е вратата към свободата, освобождава от негативни емоции – тъга, обида, ненавист, успокоява възбудата и възстановява стабилността. Помага при клаустрофобии, като разширява пространството. Зеленото е цвят на Великите промени – може би затова го обичам! Зеленото лекува сърдечни заболявания, премахва главоболие, подобрява работата на черния дроб и жлъчката, стабилизира кръвното и успокоява нервите. Помага при клаустрофобия, агорафобия, главоболие, високо кръвно налягане, нервни тикове, заекване, астма, колики, безсъние, изтощение, сенна хрема, ларингит, язва и венерически болести. Тонизиращ цвят, внася хармония във всичко, затова има широко приложение. По тази причина разходки сред природата действат успокояващо. Но възприемем ли го в нечист вид и вземе ли надмощие над другите цветове, той се отразява зле върху човека, събужда в него ревност, завист, суеверия, алчност, жажда за прекален материализъм.

Magi

Ясносиният, или светлосин цвят. Неговата дума е ТЪРСАЧ НА ПРАВДАТА. Цвят, който в своите по-високи трептения внася духовен подем и разширяване на чувствата. Той събужда най-възвишените чувства в човека, окриля неговия идеализъм и вяра. Това е цветът на сегашното време – ерата на Водолея, търсача на правдата, водещия напред в търсене на истината, висшият порядък на ума. Неговата сила е в спокойствието и промяната. Понякога стремежът към гълъбовото може да означава и жажда за промени. Светлосиният цвят помага при стресови състояния и вълнения, той може да понижи кръвното налягане. С негова помощ лекуваме възпаления, спира кръвотечения, облекчава болките при ишиас и язва на стомаха, както и неволно напикаване.Ако искате да се освободите от излишно тегло, този цвят също помага. Доказано е, че той привлича твърде пълните хора, защото ги успокоява и поощрява да приемат себе си такива, каквито са (една от характеристиките на 5-а чакра). Цветът носи мир и удовлетворение, от него лъха спокойствие, увереност, предразполага към съзерцание и размишления, отдих и отпускане. Светлината на гълъбовосиньото помага при хора, които водят борба с безсънието. Освен като светлина от светлосин абажур, може да си го набавите и с чаршафи, пижама или акценти в спалнята, носещи цвета. Приет в малко количество в нечист вид или ако прекалим с него, той произвежда съмнение, безверие и малодушие. Може да ни стане студено и да почувстваме умора, потиснатост, печал. Ако имате лошо кръвообращение, ускорено дишане, астма или парализа, настинка – НЕ ПОЛЗВАЙТЕ този цвят.

Magi

"Тъмносиният цвят, цветът на СПРАВЕДЛИВОСТТА. В чист вид произвежда твърдост, решителност и устойчивост. Този цвят облекча- ва протичането на заболяванията на ендокринната система. Освен това влияе на костната система, особено на гръбначния стълб. Мозъкът, очите и носните кухини също се лекуват със син цвят. Той е най-силният болко- успокояващ цвят и прекрасен антисептик. Помага при остри възпаления на синусите и при катаралните явления. Има способността да унищожа- ва всички бактерии и последици от замърсявания на въздуха, храната, водата, както и негативните вибрации, внедрени в подсъзнанието ни, т.е. подходящ е за хора с панически атаки. Има широк спектър на употреба. Ползва се още при лечение на лумбаго, мигрена, екзема, натъртвания и възпаления, в малки дози – при хиперфункция на щитовидната железа и бъбречни болести. В психологичен план помага при лекуването на стари спомени, помага да се справим с емоционални сътресения. Мощен цвят. Действа вдъхновяващо и очистително, цвят на осъществените желания и интуиции – помага да видим нещата по-ясно, да се разгадае неразгада- ното – засилва ясновидството. В нечист вид той създава непостоянство."

Magi

Виолетов цвят. Неговата дума е ТАЙНИЯТ ЛИДЕР. Този цвят носи сила, благост, почит, благолюбие, великодушие, щедрост, милосърдие и могъщество. Регенерира нервната система и помага при безсъние, психични смущения, мозъчни травми и физически заболявания. Активира интуицията и креативността, увеличава психичните възможности. Когато го ползвате с лечебна цел, той помага да цените повече себе си и околните. ВНИМАНИЕ: Не се препоръчва за лечение на малки деца! С виолетовото трябва да се отнасяме внимателно и с уважение. Труден и мощен цвят. В нечист вид той води до малодушие, безотговорност, арогантност, нестабилно поведение и ненадежност. Полезен при вътрешни възпаления – всеизвестният виолетов пламък. Също е добър при ишиас. Помага при епилепсия, нараняване на очите, проблеми с бъбреците, невралгии, ревматизъм, тумори. Подпомага растежа на костите, стимулира далака, пречиства кръвта и успокоява гнева и яростта. Балансира енергетиката и препрограмира клетките. MagiНамалява обриви по кожата, помага при сърцебиене, всякакви нарушения, свързани с главата, напр. сътресение. Поддържа имунната система и успокоява нервите. Полезен при умора и главоболие, успокоява емоционално неустойчивите хора. Съчетава сила и чувствителност. Носи висшата енергия на хуманизма, добротата и любовта. Помага при освобождаване на скритите възможности и помага за разгръщане на потенциала в нас. Действа като защита при усещане за самота. Като вторичен цвят, получен от балансираното смесване между червен и гълъбов, той съдейства за съюза на тялото и духа. Изостря зрението и чувствата, потиска апетита. В „Завета на цветните лъчи на Светлината“, дадени от Учителя, се казва: „За сила, твърдост, могъщество, възстановяване се четат виолетовите лъчи“. Психологическата му символика е: духовност, мистика, магия, вяра, безсъзнателност, достойнство, тайна, креативност, самостоятелност, вдъхновение, страст, чувствителност, аристокрация, тщеславие, помпозност, жестокост, траур, смърт. Помага при вглъбяване и концентрация. Дава структура на мисълта, повишава интуицията. При излишък води до депресии.

Magi

Черно и бяло

Черният цвят е цветът на закрилата, силата и убежището. За разлика от белия той поглъща светлината. Черното е цветът, свързан с дисциплината, постоянството и уважението. Често е символ на лукс в облеклото. Черното е вход към нови преживявания и е изпитание за силата и решителността. Много хора преживяват тъмнина в душата си, за да открият мъдростта и да стигнат „другата“ страна. Тийнейджърите понякога използват черното като израз на бунт и стремеж към независимост. Черното може да ви помогне да се освободите от старото и да приветствате новото. Ако сме се раздавали прекомерно, имаме нужда от малко черно, за да съхраним енергията си. Но не прекалявайте! Ако прекалите с този цвят, той може да отслаби тялото ви, да изцеди енергията ви и да ви изпълни с мрак и песимизъм. Води до депресивни състояния и пречи да се развивате, като ви държи в капана на ограниченията. Черните петна в аурата или енергийното поле може да означават, че сте болни, липсва ви енергия, изпитвате чувство на самота и сте в ролята на жертва. Черното поражда негативизъм и нещастие. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО съчетавайте черното с други цветове, за да постигате уверено целите си! За да можем да използваме по-добре цветовете в духовната си работа, трябва да знаем, че всеки от тях съответства на един ден, на една планета, на един час, на един музикален тон. Magi
Белият цвят носи чистота и искреност. Той съдържа в себе си пълния спектър от цветове и има изцеляващ ефект върху цялото тяло. Действа чудесно за отстраняване на токсините от организма и за пречистване на тялото. При лечение с бяло е ВАЖНО да го съчетавате с друг цвят, подходящ за конкретната част от тялото. Бялото подпомага яснотата и разбирането. Това е цветът на избора, честността, чистотата, закрилата и размишлението. Чрез него човекът изразява готовността си да служи на Бога без никакви външни правила и методи. Изисква дисциплина. Той подкрепя хората в стремежа им към мечти, дава кураж да се посрещат предизвикателствата и показва цялостната картина на нещата. Използвайте бялото, за да постигате баланс, духовна сила и визия, както и да се откриете за нови възможности. Бялото има способността да разсейва светлината, като чрез нея премахва негативните чувства в хората и носи мир, разбирателство и утеха на най-високо ниво. Бялото е символ на почтеността, светлината, истината и помирението. Действа омекотяващо, обновяващо кожата и може да бъде много подходящо за лечението на кожни проблеми. Има охлаждащ и освежаващ ефект, което е причина хората често да носят бели дрехи в горещите дни. Ако прекалите с бялото, може да се почувствате обеднели и потънали в лишения.

Други цветове

Индигов цвят. Помага за облекчаването на всички болести, засягащи главата, очите, ушите и носа. Той стимулира интуицията, вдъхновение то, активира мъдростта, повишава концентрацията и стимулира изявата на талантите. Индиговото насърчава духовното развитие и отваря трето- то око, помага ни да се освободим от товара на отговорностите, да подо- брим паметта и уменията си за общуване. Индиговият цвят може да събуди заровени страхове, да открие корена на даден проблем и да ни помогне да се освободим от стари блокажи. Цветът е полезен за коригирането на поведенчески проблеми при децата и емоционални разстройства при възрастните. Помага също и за осво- бождаване от стреса, дава чувство за яснота и посока в живота и помага за следването на пътя на изцелението и оздравяването. Индигото пре- чиства кръвта и намалява прекомерното кръвотечение, подобрява обоня- нието и действа обезболяващо. То помага при лечението на апендицит, астма, бронхит, катаракта и други очни проблеми, нарушения на слуха, проблеми с белите дробове и гърлото, кръвотечение от носа, синузит, лицева парализа, пневмония, болки в гърба, проблеми с костите, иши- ас, мигрена, хиперфункция на щитовидната железа, безсъние, кожни ус- ложнения и различни видове възпаления. Но ВНИМАНИЕ: ако прекалите с индигото, може да ви накара да изгубите връзка със земното и реалното, да се почувствате превъзбудени или смазани, както и да доведе до действия, предизвикващи разочарование и провал.
Тюркоазен цвят. Осъществява връзката с чувствата и интуицията. Придава увереност, помага в общуването и развива съчувствие и състра- дание. Помага в намирането на мисията на живота. Действа благотворно при решаването на проблеми във взаимоотношенията, постига яснота в комуникацията и помага във вземането на правилните решения. Тюркоа- зът може да помогне при освобождаване от саботиращи мисли. Помага при проблеми в областта на гърлото и гърдите, успокоява нервите, намалява емоционалния шок. Помага при свалянето на висока температура, кожни раздразнения и невралгия. Ускорява процеса на за- здравяване на рани и образуване на нова кожа. Ако прекалите с него, може да ви доведе до емоционална студенина, безразличие и липса на състрадание.
Бледоморав (светлолавандулов) цвят. Свързва с интуицията, про- бужда вдъхновението и разширява духовното съзнание. Помага да се освободим от плътните енергии и да постигаме по-лесно лекота. Този цвят е мек, нежен и толерантен, създава усещане за спокойствие и ду- шевен мир. Облекчава проблемите в очите и ушите, подобрява паметта и концентрацията, води до прозрение в трудни ситуации. След любовни разочарования помага за тяхното преодоляване. Ако прекалите с този цвят, рискувате да се откъснете от реалността, да станете сантиментални и объркани по отношение на настоящето, а то е най-важното.
Аметистовият цвятb носи: спасение, кротост, съвършенство, святост, поклонение, смирение, уединение.
Диамантовият цвят носи пълнота, чистота и съвършенство.
Сребристият цвят е цветът на мира и постоянството. Той успоко- ява нервната система, носи покой и разширява съзнанието. Цветът на Луната. Подпомага процеса на пречистване и изцеление, като отстра- нява отровите и негативната енергия от кръвта и тъканите. Неслучайно светената вода се прави, като се потопи сребърен кръст във вода. Има силен антибактериален и антисептичен ефект. Сребристото помага при проблеми с бъбреците и хормонален дисбаланс. Носи яснота и закрила, заздравява връзката със земята. Не прекалявайте с него, защото може да се почувствате блокирани, апатични и емоционално недостъпни.
За разлика от сребристия, златистият цвят е цветът на Слънцето. Той привлича изобилието, укрепва нервната система и повишава съзнател- ността. Помага ни да се свържем с мъдростта в нас, дълбокото познание и самоувереността. Засилва вътрешната сила и радостта. Мощен и силен цвят, който ни помага за изцелението на всички бо- лести, както и за освобождаването от фрустрации, чувството за мало- ценност и излишни усилия, които не са дали резултат. Той подпомага избавянето от травмите и създава усещане за благополучие. Златистия цвят може да съдейства за облекчаването на депресия, хра- носмилателни проблеми, синдром на раздразненото черво, зарастването на белези, при лекуването на паразити, проблеми с менопаузата и ревма- тизъм. Благодарение на мощната му защитна енергия златото укрепва всич- ки полета на тялото и духа и ни помага да приемем това, което се случва в живота ни. Ако искате да постигнете яснота при вземането на важни решения, както и да се свържете с духовната сфера, ползвайте силата на златния цвят. Но все пак бъдете внимателни с него! Ако прекалите със златното, има риск да потисне тялото ви и води до тщеславие.
Сивото е цветът, който помага за идентифицирането на блокади в тялото и аурата. Той може да ви даде информация за менталното, емоционалното и физическото състояние на друг човек и да ви предложи алтернативна гледна точка, за да се справите с предизвикателствата в привидно безнадеждна ситуация. Ако прекалите с него, може да ви накара да се почувствате апатични, изцедени и емоционално изпразнени.
Кафявото е цветът на земята, хибернацията, грижата и стабилността. Той ни помага да възстановим връзката си с природата, мъдростта на тялото и Универсалния разум. Да установим здравословни граници и да постигнем балансирана перспектива. Използвайте кафявото, за да се свържете с целебната сила на природата и да съживите енергията и креативността си. Този цвят закриля, подкрепя и изгражда структура. Той осигурява достъп до здравия разум, плодовитостта, надежността, грижата и издръжливостта. Кафявото придава практичност, търпение, психична стабилност и сигурност: то подпомага размишленията и ни учи на търпение. На физическо ниво кафявото пречиства червата и носи чувство за обновление. Най-добре е да работите с него в градината, където ще се свържете с дърветата и природата. Може и да моделирате с глина. Ако прекалите с него, може да доведе до скука, страх от промяната и трансформацията, както и нежелание за изразяване на чувствата."
Цитат от книгата "Силата на седемте изкуства"

Magi

Когато внезапно ви споходи вдъхновението, препоръчвам рисуване със сух пастел! Има огромна разлика между сухия и мазния пастел, като всеки един от тях си има своите почитатели. Живописните стойности се изграждат на 2 основни принципа: светлина и сянка и топло и студено. Изследва се поетапно цялата светлина и сянка, как върви по формата, като едновременно с това се полагат топли или студени живописни стойности, в зависимост от вида осветление, който използваме за модела си или, който е използван на снимката, ако рисуваме от снимка. Препоръчвам рисуването от натура, което е малко по-трудно, но доста по вълнуващо, защото е възможно крайният резултат да ни изненада с едно характерно състояние на модела, което трудно се изважда от една снимка. Сухите пастели за рисуване е различна живописна техника с изключителна мекота и финост на пигмента. Притежават изключително интензивни цветове и са много лесни за смесване и размазване с пръсти, хартиен молив или четка за пастели. Ярките нюанси, постигнати с тях, ги правят идеални за художници, любители, ученици и творчески ентусиасти. Меките сухи пастели са подходящи за различни видове хартия (например милирана хартия), но можете да постигнете фантастични ефекти и върху други повърхности например картон и дърво. Самото преживяване е вълшебство! Процесът е ТУК и СЕГА.

Magi Ползите от рисуването със сух пастел:
  • Рисуването винаги действа успокоително и отпускащо, забравяш за всички проблеми и задачи и се потапяш в процеса на творчество;
  • ще изхвърлиш от себе си всички негативни емоции, свързани с напрежението и стреса ти от деня;
  • ще се свържеш с Интуицията си;
  • ще успееш да отпуснеш контрола и да се довериш на процеса;
  • ще усетиш как ти въздействат различните цветове и кои са подходящи за теб;
  • ще разбереш как се усеща състоянието на Свобода и Спокойствие.

Magi

Защо портрет?
Портрет идва от френски: portrait – „изображение“. Това е художествено, артистично и единично изображение на човек в статично положение. То може да е рисунка, фотография или описание на литературен герой. Най-важното при портрета е лицето и неговото изражение. Целта е не само да се пресъздаде външна прилика с модела, но и да се улови душевното му състояние и дори да се предаде характера му. Ренесансът поставя личността на човека на преден план. Художниците започват да се стремят да предадат и вътрешното състояние на портретуваните.Сложно развитие придобива италианския ренесансов портрет. Известни ренесансови портретисти са Тициан, Леонардо да Винчи, Рафаело, Антонело де Масина. Един от най-известните портрети в света за всички времена е „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи, известен още като „Джокондата“. Magi През 17 век Нидерландия преживява икономически подем. Забогателите търговци и граждани започват също да поръчват свои портрети. Жанра се демократизира. В него навлизат изображения на буржоа, корабостроители, офицери, лекари, кръчмари и дори селяни. Голямо разпространение получава груповият портрет, майстори на който са Франс Халс и Рембранд. Последният е едно от най-големите имена в портретното изкуство. Създател е на живописни и графични портрети, пропити с дълбок психологизъм. Важна част от неговото творчество са автопортретите му. Видни представители на жанра от епохата са Антонис ван Дайк, Диего Веласкес, Франсиско де Сурбаран. Портретът като жанр в изобразителното изкуство е известен още от античността. Запазени са много скулптурни и живописни изображения на владетели и велможи на древен Египет. Сухият му климат е запазил доста от прочутите фаюмски портрети изпълнени в техниките енкаустика и темпера. Тяхната жизненост впечатлява и днес, две хиляди години след създаването им.

Magi

Защо се правят репродукции? Знае се, че един оригинал струва милиони... и единици биха си позволили да притежават оригинал на известен автор. Благодарение на репродукциите шедьоврите станаха значително достъпни за ценителите на изобразителното изкуство. Що се отнася до самите художници, по този начин те имаш удоволствието да се потопят в образа на първосъздателя на картината, да се учат от него и да разберат неговия свят, идея, състояние.
Аз лично съм имала удоволствието да нарисувам по поръчка няколко репродукции на именити художници като:
Винсент Ван Гог
Салватор Дали
Клод Моне
Густав Климт и др.
Може да си поръчате репродукция по ваше желание и размер чрез формата за КОНТАКТИ!

Magi

“model: Magi Pyuskyuleva”

— Todor Pyuskyulev producer

Magi

Книгата "Силата на седемте изкуства"

Поръчай за 15 лева

Свържете се с мен лично, и аз ще ви я изпратя веднага, с автограф по желание!

Magi

Книгата "Малка книжка за доброто"

Свали безплатно

Моят подарък за вас, от сърце!