Моята практика с арттерапия чрез 7-те изкуства

Magi

„Често ме питат какво е арттерапия. Сега ще ви запозная с произхода и същността ѝ. Древните гърци, които ни дариха с Аполон лечителя и твореца, ни оставиха и посланието „Опознай себе си!”. Човек просто трябва да се съгласи, че себепознанието и разбирането на личността и на болестта приближават човека към цялост. В кои случаи човек може да се обърне със заявка за работа през този метод?

  1. Първо и най-важно е дали човекът е готов за промяната.
  2. Ако търси пълно личностно и духовно развитие. В тези случаи той не си поставя терапевтични цели, а единствено цели, свързани с неговото желание за развитие.
  3. Ако търси психологическа промяна, която да облекчи неговите оплаквания, да доведе до промени в живота му, да подпомогне разбирането на вътрешния му свят.
  4. Ако желае да работи със специфично телесно състояние и обусловеността му от психологически или духовни причини. Работата по този метод би била ефективна, ако човек е склонен, от една страна, да изследва и разглежда проблемите си като част от себе си, от личната си история и избраните от него начини за справяне, а от друга страна – ако е склонен да разглежда своята лична история в контекста на по-широка психологическа и духовна цялостност. Важно е и дали за него е приемлива, желана и подходяща работата в променено състояние на съзнанието.

Създател на арттерапията е Карл Юнг, който изобретява техника, наречена "активно въображение". Но самоият термин арттерапия е въведен от художника Адриан Хил: аrt на англйиски означава изкуство, therapеia на гръцки означава лечение. Когато в средата на ХХ век британският художник Адриан Хил попада в белодробна клиника, забелязва, че заниманията с изкуство му помагат да се възстанови по-бързо. Решава да помогне и на други пациенти с „лекуващото” изкуство. Създава термина арттерапия, който се оказва изключително подходящ и се приема добре.

Magi

През втората половина на ХХ век отделните психологически школи подхождат към арттерапията различно – като процес, параметри, взаимодействие с различни групи пациенти (възрастни; хора, преживели травми, стрес; търсещи собствения си център). Има дейности, които обхващат по-болезнената, по-тъжната и мрачна страна на човешкия живот, но има и арттерапия, ориентирана към позитивната психология, която е нова школа, обяснява проф. Петер Цанев, ръководител на катедра „Психология на изкуството и художествено образование” в Националната художествена академия. Когато се заговори за психология на личността, обикновено се смята, че някой има проблем. И това е една от причините на арттерапията да се гледа с клиничен знаменател, с акцент върху лекуването. Арттерапията изследва психологическите параметри на съвременния човек чрез изкуството. Това не е някаква парамедицинска дейност, не е нещо, което минава изцяло към терапиите. През 60-те години на ХХ век у нас се появяват първите пионери в арттерапията и един от тях е Александър Маринов. Като дългогодишен ръководител на клиниката в гр. Бяла е бил по-известен в чужбина, отколкото у нас. Той притежавал изключително ценна и богата колекция от картини на психично болни пациенти, както и на други хора с проблеми. Къде е тя сега не е известно. Знае се, че преди да почине, той е имал намерение да я завещае на клиниката в Хайделберг.

Magi

С най-стари традиции е Британската асоциация по арттерапия. Една от основателките е Даяна Уолър, която е идвала няколко пъти в България. През последните години тя успешно работи с пациенти в гранична трета възраст с хронични заболявания и трудна комуникация. Резултатите показват, че арттерапията е сред най-действените инструменти за подобряване на здравето и качеството на живот и на неговото удължаване. При децата проблемите са по-специфични според това дали те са с дефицити, проблеми в поведението, психологическа корекция. Според проф. Цанев най-любопитната тенденция в определени професионални среди е засиленият интерес към арттерапията от страна на хората, занимаващи се с изкуство – арттерапия, обърната и към психологията на твореца. Има дълга история за това как изкуството или изобразителната дейност може да служи като инструмент за диагностика на определени заболявания и симптоми. Важно е доколко интерпретацията ще е строго клинична или доколко ще има баланс между съзнавано и несъзнавано в информацията. Това е интересна сфера за изследване, дори на моменти малко плашеща, подчертава проф. Цанев. Има школи, които се занимават с търсене на скрития свят на рисунката. Това е друга реалност в изкуството, свързана с онова, което е закодирано в него. То може да е свързано с нас самите или с връзките ни с останалите – в социален, психологически и в психо-физически план, като физиология и емоции. Не само нашето съзнание, но и нашият организъм ни подава сигнали, винаги сме в момент на автокомуникация. И това важи с пълна сила за съвременния човек – отчужден от самия себе си, от своята симптоматика. Той „репресира” своите тяло и душа. А изкуството е канал, по който тази информация може да достигне до него и да бъде разбрана. Арттерапията е процес на автокомуникация, в който е включен този, който рисува, но темата за възприемащия изкуството е също интересна. Според проф. Цанев съществува вътрешен език, изразност, свързана с хора, които имат определена нагласа към себе си и реалността, и всички те харесват творби, които съдържат тази изразност. Това се забелязва и при деца, и при възрастни художници. Става дума за хора, които усещат една творба като своя, но не защото тя е на известен художник, а защото я преживяват пълноценно и между тях съществува вътрешен експресивен език, който споделят...”

Извадка от книгата „Силата на седемте изкуства” Магдалена Пюскюлева

Ако имате интерес и желание за промяна към личностно и духовно развитие, свържете се лично с мен, чрез формата за контакти.
Консултациите могат да бъдат както лични(индивидуални и/или групови) срещи, така и онлайн в удобно време.
  • Цената на еднократно посещение е 60лв. за 90 мин.
  • За добра ефективност на метода, препоръчвам минимум 7 интензивни срещи.
Magi

Книгата "Силата на седемте изкуства"

Поръчай за 15 лева

Свържете се с мен лично, и аз ще ви я изпратя веднага, с автограф по желание!

Magi

Книгата "Малка книжка за доброто"

Свали безплатно

Моят подарък за вас, от сърце!