Арт изкуство от древността

Magi

Римските мозайки са древна форма на изкуство, състояща се от геометрични и фигурални изображения, изградени от малки парчета камък и стъкло. Хиляди съществуващи фрагменти и цели мозайки са открити по стените, таваните и подовете на римски руини, разпръснати из Римската империя . Някои мозайки се състоят от малки части от материал, наречени тесери, обикновено изрязани кубчета от камък или стъкло с определен размер - през 3-ти век пр.н.е. стандартният размер е бил между 5-1,5 сантиметра (.2-.7 инча) квадрат , Част от нарязания камък е специално направен, за да се побере в шаблоните, като например шестоъгълни или неправилни форми, за да избира подробности в изображенията. Тесери също може да бъде направена от обикновени камъчета или парчета от камъни или стъкло. Някои творци са използвали оцветени и непрозрачни стъкла или стъклена паста и фаянс, а някои от наистина богатите класове са използвали позлата.

Мозайката на Александър Македонски „Битката при Иса“- открита на 22 октомври 1831 година.
Magi

История на мозайката.
Мозайките са част от декорацията и архитектурата на домове, църкви и обществени места на много места по света, не само в Рим. Най-ранните запазени и до днес мозайки са от Урукския период в Месопотамия, геометричните мотиви на базата на камъчета са украсявали масивни колони. Минойските гърци са правили мозайки, а по-късно и гърци, са вграждали стъкла в мозайиките от 2 в след Христа. По време на Римската империя, мозаечното изкуство става изключително популярно: повечето оцелели древни мозайки са от първите векове на новата ера. През този период мозайки често се появяват в римските домове, а не се ограничават само до специални сгради. Мозайките продължават да се използват през по-късната Римска империя, през византийските и раннохристиянските периоди, а има и някои мозайки от ислямския период .

Magi

Източно и западно Средиземноморие
В римския период има два основни стила на мозаечното изкуство, наречени западен и източен стил. И двата се използват в различни части на Римската империя. Западният стил на мозайката е по-геометричен, който служи за разграничаване на функционалните части на къща или стая. Декоративната концепция е тази на еднообразието - образец, разработен в една стая или на прага, би се повтарял в други части на къщата. Много от стените и подовете в западен стил са просто оцветени, черно-бели. Източното понятие за мозайки е по-сложно, включва много повече цветове и шарки, често концентрично подредени с декоративни рамки около централните, фигурални панели. Някои от тях напомнят на модерния зрител на ориенталски килими. Мозайките на праговете на домове, декорирани в източния стил, са фигурални и могат да имат само случайни връзки с основните етажи на къщите. Някои от тези запазени фини материали и детайли за централните части на настилката; някои от източните мотиви използват оловни ивици за подобряване на геометричните раздели.

Magi

Изработване на мозаечен етаж

Най-добрият източник за информация за архитектура е Vitrivius , който описва стъпките, необходими за подготовката на пода за мозайка.
  1. мястото се е тествало за твърдост
  2. повърхността се приготвя чрез изкопаване, изравняване и трамбоване за стабилност
  3. поставя се един слой от чакъл
  4. след това се поставя слой от бетон, изработен от груб агрегат
  5. "rudus" слой се добавя и трамбова, за да образува слой с дебелина 9 дебелини (~ 17 см)
  6. накрая е положен слой "ядро" - слой от цимент, изработен от прахообразна тухла или плочка и вар, не по-малък от 6 дебелини (11-11,6 см)

В края на краищата, работниците вграждат тесерите в слоя от ядрото (или може би поставят за тази цел тънък слой вар). Тесерите са се притискали от хоросана, за да ги нагласят на едно общо ниво, а след това повърхността се е полирала за гладкост. Работниците са пресявали мраморен прах който нанасяли върху боята, като краен завършек са добавяли покритие от вар и пясък, за да запълнят фугите.

Magi

Мозаечни стилове
В класическия си текст "Архитектура" Vitrivius идентифицира и различни методи за мозаечно строителство. Opus signinum е слой от цимент или хоросан, украсен с бял мрамор. Opus tessalatum разчита основно на еднакви кубични тесери, и Opus vermiculatum използва линия от малки (1-4 мм) мозаечни плочки, за да очертае предмет или да се добави сянка. Цветовете в мозайките са съставени от камъни от близки или далечни кариери; някои мозайки използват екзотични внесени суровини. Обаче, след като стъклото е добавено към изходния материал, цветовете в мозайките стават много разнообразни. Работниците са се превърнали в алхимици, съчетаващи химически добавки от растения и минерали в рецепти, за да създават интензивни или фини нюанси и да направят стъклото непрозрачно. Мотивите в мозайките са се движели от прости до съвсем сложни геометрични дизайни с повтарящи се модели на разнообразие от розетки, ленти със завъртане или с прецизни сложни символи, познати като гилоче. Фигурните сцени често се извличали от историята, като приказки за богове и герои в битки в Омировата епоха . Митологичните теми включват морски същества и богове. Има и фигурални образи от ежедневието на Рим: ловни образи или морски образи, които често се срещат в римски бани. Някои бяха подробни репродукции на картини, а някои, наречени лабиринтни мозайки, са лабиринти, графични изображения, които зрителите могат да проследят.

Magi

Vitrivius съобщава, че има специалисти: стенни мозайки (наричани музиварии) и подземенници ( теселалари ). Основната разлика между мозайка от пода и стена (освен очевидното) е използването на стъкло, в подовите настилки не е практично. Археолозите все още не са намерили доказателства за физическото разположение на семинарите, където изкуството може да е било събрано. Учени като Шийла Кембъл предполагат, че съществуват индикативни доказателства за производството на гилдии. Регионалните сходства в мозайките или повтарящата се комбинация от модели в стандартен мотив биха могли да покажат, че мозайките са построени от група хора, които са споделяли задачи. Обаче е имало известни пътуващи работници, които са пътували от работа на работа, а някои учени са предполагали, че са носили "шаблони", множество мотиви, за да позволят на клиента да направи селекция и все пак да доведе до последователен резултат.

Magi

Връзката между мозайките и психологията според Маги Пюскюлева

Вече разбрахте колко е трудно да се създаде една мозайка, за това е необходимо човек да има добро пространствено виждане, общ поглед върху детайлите и умението да вижда детайла като част от цялото. Изискава се много търпение и прецизност за да се нареди цялостната мозайка. По същия начин във една психологична сесия терапевта открива и подрежда частиците на душата, за да я направи отново цялостна и устойчива. Накрая получаваме една завършена личност, която е открила своята ценност.

Източници:
Интернет медия; Хуманитарни науки и Визуални изкуства.

Magi

Книгата "Силата на седемте изкуства"

Поръчай за 30 лева

Свържете се с мен лично, и аз ще ви я изпратя веднага, с автограф по желание!

Magi

Книгата "Малка книжка за доброто"

Свали безплатно

Моят подарък за вас, от сърце!